Een gezonde levensstijl betekent meer dan alleen goed eten of regelmatig bewegen. Het betekent ook dat je je prettig voelt, zowel van binnen als van buiten. De kleding die je aantrekt speelt hierbij een grote rol. Als je je klaarmaakt om naar je werk te gaan, of zelfs om boodschappen te doen, let je meestal goed op wat je draagt. Maar als we thuis zijn op onze vrije dagen, kiezen we voor comfortabele kleding zodat we rustig kunnen uitrusten of op ons gemak het huis kunnen onderhouden. We besteden echter vaak niet genoeg aandacht aan wat we aantrekken om in te slapen. Wist je dat je pyjama een effect heeft op de kwaliteit van je slaap? Het is niet genoeg om een groot bed met een geschikte matras te hebben, of om een goede ventilatie in je slaapkamer te hebben. Je moet ook de juiste pyjama kiezen. Maar hoe kies je die en welke invloed heeft je pyjama op je slaap?

Ontdek onze pyjama's

Ā 

WELKE FACTOREN BEƏNVLOEDEN DE SLAAPKWALITEIT?

We hebben 24 uur per dag, waarvan we een derde besteden aan rusten. Voor sommige mensen betekent dit gewoon slapen na een lange dag werken. Maar slaap is essentieel voor de goede werking van ons lichaam. Om het goed te doen, zijn er een paar factoren waarmee je rekening moet houden.

VOEDING

Voor een goede nachtrust moet je ’s avonds bepaalde voedingsmiddelen vermijden. Dit is bijvoorbeeld het geval met alcohol. Alcohol verlengt de latentietijd, vermindert de duur van de diepe trage slaap en verhoogt het aantal nachtelijke ontwakingen. De consumptie van stimulerende middelen ’s avonds, zoals koffie, thee, frisdrank en energiedrankjes, wordt ook afgeraden. Let ook op de hoeveelheid en de kwaliteit van je avondmaaltijd. Eet een kleine portie, maar wel een die rijk is aan koolhydraten om je te helpen in slaap te vallen.

Ontdek onze Onesie Dames

49,90 
54,90 
54,90 
54,90 
54,90 
54,90 
54,90 

LICHAMELIJKE ACTIVITEIT

Intensieve fysieke activiteit voor het slapengaan kan de kwaliteit van je slaap verstoren. Je houdt best een vast trainingsschema aan om er de vruchten van te plukken.

BEDDENGOED EN SLAAPKAMEROMGEVING

De keuze van je beddengoed moet gebaseerd zijn op je lengte en gewicht, en dat van je partner als je niet alleen slaapt. Deze criteria hebben een directe invloed op de kwaliteit van je slaap. Als je twijfelt, kun je advies vragen aan een beddenspecialist om een test uit te voeren voordat je koopt.

De atmosfeer in je slaapkamer mag niet te koud en niet te warm zijn. Een temperatuur van 18 tot 20Ā°C is ideaal. Je slaapkamer moet ook stil zijn, goed geluiddicht en uitgerust met een effectief lichtblokkeersysteem.

JE ACTIVITEITEN VOOR HET SLAPENGAAN

Bepaalde activiteiten moet je vermijden voor het slapengaan omdat ze het inslapen bemoeilijken. Schermen gebruiken in bed wordt bijvoorbeeld afgeraden. Als het mogelijk is, gebruik dan zelfs geen elektronische apparaten zoals smartphones, tablets, computers en televisies in de slaapkamer. Deze zorgen er vaak voor dat we de tekenen van slaperigheid negeren, zoals de gaap die ons lichaam uitzendt. Hierdoor wordt werken in bed ontmoedigd.

Ontdek onze ochtendjas's

Ā 
59,90 
59,90 
49,90 
39,90 
49,90 
59,90 

HET BEDTIJDRITME

Iedereen heeft zijn eigen bedtijdritme. Maar wat ze allemaal gemeen hebben, is de plicht om het te respecteren. Het menselijk lichaam heeft een ritme van waken en slapen, dat kenbaar wordt gemaakt door signalen zoals gapen en de ogen sluiten.

Voor een goede nachtrust is het een goed idee om naar je lichaam te luisteren. Voor comfortabele rust moet je regelmatig in slaap kunnen vallen. Dat betekent op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden. Zelfs als je op vakantie bent of een pauze neemt.

DE PYJAMA DIE JE DRAAGT OM TE SLAPEN

Net zoals onze kleren ons humeur overdag kunnen beĆÆnvloeden als ze niet aan onze verwachtingen voldoen, kan nachtkleding hetzelfde doen met onze slaap. Daarom is de keuze van een pyjama zo belangrijk. Maat, materiaal en zelfs de snit zijn allemaal belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Ontdek onze Hoodie Plaid's

Ā 
69,90 
64,90 
69,90 
69,90 
64,90 
64,90 
69,90 
69,90 

HOE VERBETERT SLAPEN IN PYJAMA’S DE SLAAP?

Een paar jaar geleden werd aangeraden om naakt te slapen, maar nu is het een goed idee om iets te dragen als je slaapt. Specialisten raden dit vooral aan in de zomer. In deze tijd van het jaar zweet ons lichaam veel meer dan normaal. Als het zweet echter niet wordt opgenomen, maar aan de huid blijft plakken, is dat niet alleen slecht voor de huid. Een plakkerige huid in de hitte kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van onze slaap. In sommige gevallen kunnen we zelfs helemaal niet slapen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, houdt naakt slapen je niet koel. Ons lichaam heeft absorberend, ademend materiaal nodig om ons een goede nachtrust te geven.

HOE KIES JE SLAAPKLEDING?

Pyjama’s spelen een veel belangrijkere rol dan je alleen maar bedekken ’s nachts. Als je huid gaat jeuken van de stof, kun je misschien niet goed slapen. Als je je er ongemakkelijk in voelt (te strak, te warm, enz.) of als je midden in de nacht wakker wordt omdat je zo zweet dat je slaap ongemakkelijk wordt, dan komt dat omdat je niet de juiste pyjama hebt. Er zijn een paar dingen die je moet weten om de juiste pyjama te kopen.

Pyjama’s van natuurlijke vezels zijn de beste keuze voor een minder zweterige nachtrust zonder spierspanning. Ons lichaam geeft niet alleen zweet af, dat moet worden geabsorbeerd. Het koelt ook af tijdens de nacht en moet bedekt worden. Katoenen of zijden pyjama’s verdienen daarom de voorkeur. Deze materialen zijn niet te warm en niet te koud.

Elastische stoffen mogen ook niet ontbreken in je keuze van slaapkleding, omdat ze veel bewegingsvrijheid bieden. We bewegen veel als we slapen, ook al realiseren we ons dat niet altijd. In een pyjama moet je dus gemakkelijk van positie kunnen veranderen. Naast de stof waarvan het gemaakt is, mag slaapkleding niet te strak of te los zitten. De juiste maat zorgt voor goede beweging.

Een snit die bij ons past is ook een belangrijk criterium. Comfort komt niet alleen van het materiaal waarvan de pyjama is gemaakt. Het moet ook naar onze smaak zijn, zodat we er met een gerust hart van kunnen genieten.

Ontdek onze Babydoll's

Ā 
(9 klantbeoordelingen)
49,90 
(6 klantbeoordelingen)
49,90 
(5 klantbeoordelingen)
49,90 
(4 klantbeoordelingen)
49,90 
(5 klantbeoordelingen)
49,90 
(3 klantbeoordelingen)
49,90 
(4 klantbeoordelingen)
44,90 

PYJAMA’S EN DE SEIZOENEN

Net zoals je in de winter niet dezelfde outfits draagt als in de zomer, geldt dat ook voor nachtkleding. Zelfs in de warmere maanden is een pyjama nog steeds een aanrader, omdat de temperatuur midden in de nacht daalt. Je loopt het risico om het koud te krijgen als je naakt slaapt. Een T-shirt en een korte of lange broek zijn voldoende. Vrouwen hebben ook de keuze uit een luchtig setje of een satijnen nachthemd. Zo ben je voldoende bedekt en kan de lucht tussen je nachtkleding en je huid circuleren.

In de lente en zomer zijn zachte, ademende stoffen aan te raden. Katoen voor zijn goede vochtopname en zijde voor zijn koele touch. Voor vrouwen is een kanten uitsnijding een must. Wat kleuren betreft, zijn lichte of pastelkleuren sterk aan te raden. Wanneer de temperatuur daalt, in de herfst en winter, nemen broeken en tops met lange mouwen het over. De materialen bij uitstek zijn jersey en katoen. Als het echt te koud is, aarzel dan niet om flanel te gebruiken voor je pyjama.

WELK MATERIAAL MOET IK GEBRUIKEN VOOR MIJN NACHTKLEDING?

Kleding wordt gemaakt van verschillende materialen. En pyjama’s zijn daarop geen uitzondering. Het lijkt erop dat je niet alleen keuze te over hebt als het gaat om kleuren, maar ook als het gaat om de stoffen waarvan ze zijn gemaakt. Maar hoe maak je een keuze?

Polyester heeft de verdienste het populairste materiaal voor kleding te zijn. Het is goedkoop in vergelijking met andere stoffen, maar heeft een satijnen afwerking die prettig aanvoelt. Ook de goede wasbestendigheid, waardoor het lang meegaat, draagt bij aan de kwaliteiten. Polyester is echter niet erg ademend. Transpiratie is daarom veel meer uitgesproken. Dit materiaal is dus niet erg geschikt als je liever een broek als pyjama draagt.

Zijde staat voor luxe en lichtheid. Het is zacht en voelt aangenaam aan, maar het grootste voordeel is dat het een thermoregulerende stof is. Met andere woorden, je kunt het zonder zorgen dragen in de winter of de zomer. Het is echter een stof die sneller beschadigd raakt dan andere. Daarom vind je hier synthetische zijde, die veel resistenter is.

Flanel wordt gekenmerkt door zijn soepelheid, zachtheid en soberheid. Het is ook zeer ademend. Het wordt echter niet aanbevolen voor mensen die snel zweten. Het is de ideale keuze voor een goede nachtrust bij koud weer.

Wol wordt vaak gecombineerd met flanel om knusse winterpyjama’s te maken. Dit is de stof bij uitstek om de slaapkwaliteit te verbeteren, vooral bij koud weer. Het helpt je sneller en beter te slapen.

Katoen is de populairste stof op de markt vanwege zijn veelzijdigheid. Met andere woorden, het past zich gemakkelijk aan alle situaties en alle seizoenen aan. Katoen is comfortabel, zacht en huidvriendelijk en is je beste bondgenoot voor een goede nachtrust. Pyjama’s van 100% katoen zijn de ideale keuze, ook al zijn ze vrij duur. Je kunt goedkopere vinden, maar dan is het katoen gemengd met een ander materiaal. Je kunt dus niet hetzelfde comfort verwachten.

Ontdek onze pyjama's

Ā 

HOE BEƏNVLOEDT EEN PYJAMA ONZE GEZONDHEID?

Een goede pyjama geeft je niet alleen een goede nachtrust. Ze vervullen ook belangrijke functies voor ons welzijn. Eerst en vooral beschermt nachtkleding ons tegen de kou. Terwijl we slapen, hebben we het niet altijd door als ons laken eraf valt of als de persoon met wie we het bed delen de hele deken naar zich toe trekt. Ons lichaam wordt dan voor onbepaalde tijd blootgesteld aan de kou van de nacht, vooral als we naakt slapen. Het dragen van een pyjama vermindert dus het risico om bepaalde ziektes zoals griep of verkoudheid op te lopen.

Pyjama’s verbeteren ook je gezondheid. Tijdens de nacht, wanneer het rustig is, laadt het lichaam zich op om de volgende dag aan te kunnen. De huid ontdoet zich op haar beurt van een aanzienlijke hoeveelheid micro-organismen en dode cellen. Als je niet in pyjama slaapt, vallen deze er meteen af en worden ze op je lakens opgeslagen. Dit kan huidinfecties veroorzaken, vooral als ze op de verkeerde plekken terechtkomen. De rol van nachtkleding in deze omstandigheden is om deze dode cellen vast te houden en tegelijkertijd het zweet te absorberen dat tijdens de nacht vrijkomt. Dat is een van de redenen waarom je je pyjama regelmatig moet verschonen. En natuurlijk zal een goed gekozen en comfortabele pyjama je helpen om snel in een diepe, ononderbroken slaap te vallen. Je lichaam de rust geven die het nodig heeft om in vorm te blijven.

Ontdek onze ochtendjas's

Ā 
59,90 
59,90 
49,90 
39,90 
49,90 
59,90 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *