Gedurende een groot deel van de geschiedenis bestond een pyjama niet echt. Als mensen kleren droegen om in te slapen, waren ze vaak vormeloos, zelfgemaakt of geknipt uit ongebruikte stof.

EERST LOSZITTENDE NACHTHEMDEN VOOR IEDEREEN

In de Middeleeuwen werden lange, loszittende nachthemden gedragen door beide seksen. In het Victoriaanse tijdperk werden nachtjaponnen veel gedragen door vrouwen en werden ze ronduit fantasierijk met kant, mouwen met ruches en andere versieringen die het klaarmaken om naar bed te gaan een beetje leuker maakten.

Nachthemden en nachtjaponnen zouden nog steeds de rage zijn geweest als er niet een toenmalig exotisch fenomeen was ontstaan: de pyjamabroek.

Ontdek onze pyjama's

 

PYJAMA’S SINDS DE 18E EEUW

Pyjama’s – of zoals ze toen werden genoemd, pyjama’s – verschenen voor het eerst in het Westen in de 18e eeuw. Het woord zelf komt van een oud Perzisch woord, pay-jameh, dat “kledingstuk voor de benen” betekent. Eeuwenlang werden deze losse pyjamabroeken in India gedragen en ze zaten zo comfortabel dat de Britse Oost-Indische Compagnie ze naar huis begon te sturen, waar ze met bijpassende shirts in de vorm van pyjama’s werden gedragen.

De status van Groot-Brittannië als wereldrijk verspreidde de pyjamamode naar de rest van de wereld.

ER WAS OOK DE KAMERJAS

De ochtendjapon, of kamerjas, was een andere innovatie in nachtkleding die oost en west combineerde. Dit waren jurken met een open voorkant die konden worden vastgemaakt met een stropdas. Ze waren geïnspireerd op soortgelijke kledingstukken die in Azië werden gedragen, zoals de banyan uit het Midden-Oosten of de Japanse kimono.

De kamerjas werd soms als nachtkleding gedragen, maar vaker ’s ochtends.

Ontdek onze Onesie Dames

49,90 
54,90 
54,90 
54,90 
54,90 
54,90 
54,90 

HOE VER ZIJN WE GEKOMEN

We zijn misschien een paar eeuwen verwijderd van de dagen van pyjama’s, sierlijke nachthemden en vloeiende kamerjassen, maar er is een direct verband tussen de stijlen van vroeger en wat we vandaag de dag in bed dragen. Loszittende fleece pyjamabroeken en pyjamajurken dateren uit de tijd van de eerste nachtpyjama’s, net als de flanellen nachthemden die Amerikaanse klassiekers zijn geworden.

Nachtjaponnen worden nog steeds gedragen en hoewel ze minder smakeloos zijn dan hun Victoriaanse voorouders, zijn ze nu verkrijgbaar in meer pasvormen en in zachte stoffen zoals katoen.

VERGEET DE PANTOFFELS NIET

Pantoffels werden al in 4700 voor Christus in China gedragen. Het is nog maar de vraag wie de moderne pantoffel heeft uitgevonden, maar pantoffels zijn nog steeds razend populair. Ze bieden steun aan je voeten en houden ze warm. In de wereld van vandaag kan iedereen pantoffels dragen. Je vindt ze in alle maten, van baby tot volwassene.

Er zijn ook veel stijlen en materialen om uit te kiezen. Je kunt je pantoffels zelfs laten voorzien van een monogram om te voorkomen dat mensen met hun tengels – of liever voeten – van je favoriete paar pantoffels afblijven.

Ontdek onze ochtendjas's

 
59,90 
59,90 
49,90 
39,90 
49,90 
59,90 

KNUSSE KAMERJASSEN

Kamerjassen zijn een zeldzaamheid geworden, maar hun moderne nakomeling, de kamerjas, is een blijvertje. Of het nu gaat om een zachte badstof ochtendjas, een fleece ochtendjas die klaar is voor de winter of een katoenen ochtendjas, het is nog steeds de outfit bij uitstek om de krant te halen of dat eerste kopje koffie te zetten.

Je zou niet denken dat zoiets simpels als pyjama’s, pantoffels en kamerjassen door de jaren heen zoveel veranderd is, maar we hebben een lange weg afgelegd als het gaat om comfort en stijl.

Ontdek onze Babydoll's

 
(9 klantbeoordelingen)
49,90 
(6 klantbeoordelingen)
49,90 
(5 klantbeoordelingen)
49,90 
(4 klantbeoordelingen)
49,90 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *