In de westerse popcultuur is het relatief eenvoudig om voorbeelden te vinden van beroemdheden die kigurumi dragen. We leven in het tijdperk van sociale media en je hoeft maar een beetje tijd door te brengen op Instagram of YouTube om voorbeelden te vinden van beroemdheden zoals Ariana Grande, Lily Allen of Miley Cyrus die schattige en schattige dieren onesies dragen. Maar hoeveel mensen kennen enkele beroemde namen uit de wereld van Japanse kigurumi?

Ontdek onze Onesie Dames

49,90 
54,90 
54,90 
54,90 
54,90 
54,90 
54,90 

HET BEGIN VAN HET JAPANSE J-POP DUO KIGURUMI ONESIE

Het startpunt voor velen is simpelweg het Japanse J-pop duo Kigurumi. Kigurumi werd beroemd in 2005 met hun tv-reclame voor Tarako pastasaus. De teksten van de reclame waren zo meedogenloos dat ze werden gebruikt als basis voor het nummer “Tarako Tarako Tarako”, waarin de twee piepjonge Kigurumi-meisjes kostuums en hoeden dragen die flessen Tarako-saus voorstellen.

Het oorspronkelijke idee achter Kigurumi was dat de leden van de groep regelmatig van kostuum wisselden, afhankelijk van het product dat ze promootten. In een westerse context zou het zijn alsof een tv-reclame voor rode ketchupsaus een jingle had die zo aanstekelijk was dat het een liedje werd dat overal te horen was. Op YouTube kun je nog steeds originele clips van “Tarako Tarako Tarako” vinden , inclusief de meisjes die naast reuzenpoppen op het podium staan. (Verbijstering)

KIGURUMI ONESIE IN DE WERELD VAN DE JAPANSE MUZIEK

In de wereld van de Japanse muziek is DJ Minami Momochi de DJ die het nauwst verbonden is met kigurumi. Ze staat erom bekend dat ze altijd optreedt in kigurumi-stijl. Ze was een grote fan van anime, en in het bijzonder van de theatrale kunstvorm die bekend staat als animegao kigurumi, waarbij gezichten volledig bedekt worden door maskers die het gezicht van het personage voorstellen, zodat hun ware uiterlijk een mysterie blijft. Een populaire Google-zoekopdracht voor haar is dan ook “Minami Momochi echt gezicht”. (Als je ooit het echte gezicht van deze beroemde DJ vindt, laat het ons dan weten).

Misschien wel de bekendste Japanse artiest die geassocieerd wordt met kigurumi is Kyary Pamyu Pamyu. Zijn YouTube-video’s worden regelmatig tientallen miljoenen keer bekeken en het nummer ‘PON PON PON’ is de Top 10 binnengekomen in Japan. Zijn stijl combineert verschillende elementen van de Japanse jeugdcultuur, waaronder kawaii (de ‘cultuur van het schattige’) en decora. Haar YouTube-video’s zijn prachtig – kijk maar naar de clips voor “Candy Candy” of “Fashion Monster”. Daarom hebben de westerse media haar de “Harajuku popprinses” genoemd (Harajuku is de modewijk van Tokio voor jonge trendsetters).

Kyary Pamyu Pamyu is een van de meest herkenbare J-popartiesten uit Groot-BrittanniĆ«. In 2014 stuurde het tijdschrift VICE een journalist naar een van haar optredens in Londen. Wat de journalist aantrof waren duizenden Britse muziekfans, waarvan velen gekleed waren in roze onesies en knuffels vasthielden. Het resultaat van dit experiment was een artikel met de titel “Trying to Make Sense of British J-Pop Fans”. Het beste wat de auteur kon doen was Kyary Pamyu Pamyu vergelijken met de Britse popster Lily Allen.

Ontdek onze Hoodie Plaid's

Ā 
69,90 
64,90 
69,90 
69,90 
64,90 
64,90 
69,90 
69,90 

KIGURUMI IN DE WESTERSE WERELD

Voor veel mensen in het Westen is het belangrijkste kanaal voor Japanse culturele export de beroemde personages van Japanse anime en manga – en grote entertainmentmerken merken dit op. De wereld van PokĆ©mon (en in het bijzonder de beminnelijke Pikachu) is bijzonder in de mode. En nu kunnen de VS zich opmaken voor de massale komst van Rilakkuma in het voorjaar van 2019. Dat is wanneer Netflix van plan is om de serie ‘Rilakkuma and Kaoru’ te lanceren. Rilakkuma, voor het geval je het nog niet wist, is in wezen een knuffelbeer (de naam betekent “ontspannende beer” in het Japans).

De‘cultuur van schattigheid‘ (kawaii) is big business in Japan, dus het is geen verrassing dat er regelmatig ideeĆ«n voor nieuwe kigurumi blijven verschijnen. (Bij Ć©Ć©n bedrijf, San-X, wordt van de werknemers verwacht dat ze elke maand met een idee komen voor een nieuw schattig personage).

Om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt in de wereld van Japanse kigurumi, kun je terecht op de officiĆ«le website van SAZAC, de maker van ’s werelds originele en authentieke kigurumi. Het bedrijf vierde onlangs zijn 25e verjaardag in juni 2021. Op de site kun je een aantal van de populaire Japanse karakters bekijken die zijn omgetoverd tot kigurumi. We kunnen niet wachten om te zien welke nieuwe ontwerpen en ideeĆ«n in 2022 hun weg naar Noord-Amerika vinden!

Ontdek onze Onesie Dames

49,90 
54,90 
54,90 
54,90 
54,90 
54,90 
54,90 

BEROEMDE NAMEN OM TE ONTHOUDEN UIT DE KIGURUMI-WERELD:

  • DJ Minami Momochi
  • Kyary Pamyu Pamyu

Deze twee beroemdheden zijn onmisbare referenties in de kigurumi-wereld. Ze hebben enorm bijgedragen aan de uitbreiding van kigurumi van Japan naar het Westen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *