Pyjama’s worden niet veel gebruikt als dagelijkse slaapkleding. De meeste nachtjaponnen, pyjama’s en andere kledingstukken die speciaal voor de nacht zijn ontworpen, gaan alleen van de kledingkast naar het bed en weer terug, en misschien naar de keuken of woonkamer als je ’s ochtends liever in je meest comfortabele nachtkleding rondhangt.

Als je pyjama zo weinig wordt gebruikt, lijkt het zinloos om hem na elk gebruik te wassen, maar wekenlang je pyjama niet verschonen is ook geen goed idee. Pyjama’s zijn delicaat: hoe vaak moet je ze wassen? Hier zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je je favoriete pyjama in de machine stopt.

Ontdek onze Babydoll's

Ā 
(9 klantbeoordelingen)
49,90 
(6 klantbeoordelingen)
49,90 
(5 klantbeoordelingen)
49,90 
(4 klantbeoordelingen)
49,90 

WAT VERWIJDER JE DOOR PYJAMA’S TE WASSEN

Omdat je slaapkleding niet of nauwelijks vuil is van buitenaf, is het logisch dat je pyjama’s niet zo vaak gewassen hoeven te worden als gewone kleren. Dat wil niet zeggen dat je pyjama niet vies genoeg is om van tijd tot tijd goed schoongemaakt te worden.

Natuurlijke lichaamsoliƫn, dode huidcellen, zweet en lichaamsverzorgingsproducten zoals lotions kunnen zich ophopen in de stof en na een tijdje leiden tot huidirritatie en een onaangename geur.

Als je niet veel zweet terwijl je slaapt of als douchen deel uitmaakt van je dagelijkse routine, kun je de tijd tussen twee wasbeurten waarschijnlijk iets verlengen. Als warme, vochtige zomernachten de norm zijn, of als je graag verschillende huidverzorgingsproducten gebruikt voor je naar bed gaat, zul je je katoenen nachthemden vaker willen reinigen om ervoor te zorgen dat het vocht dat je slaapkleding verzamelt niet terug op je lichaam wordt geblazen telkens als je je aankleedt om naar bed te gaan.

Ontdek onze Hoodie Plaid's

Ā 
69,90 
64,90 
69,90 
69,90 
64,90 
64,90 
69,90 
69,90 

WAAR IS JE PYJAMA VAN GEMAAKT?

De materialen waaruit je slaapkleding is gemaakt, kunnen ook invloed hebben op hoe vaak het gewassen moet worden en hoe het gereinigd moet worden om de stof zo lang mogelijk mooi te houden. Als je pyjama bijvoorbeeld van wol is gemaakt, kun je hem iets langer dragen dan normaal omdat wol beter bestand is tegen vocht dan andere stoffen die voor nachtkleding worden gebruikt.

Als je je favoriete pyjama wilt schoonmaken, lees dan eerst de labels voordat je hem gaat wassen. Pyjama’s van flanel blijven langer mooi als je ze binnenstebuiten wast, terwijl je zijden pyjama’s beter met de hand kunt wassen.

Een goede tip om te onthouden als je je pyjama in de was doet, is dat je hem op de hoogste temperatuur moet wassen die hij aankan zonder risico op krimpen of uitrekken. Warmte is een gemakkelijke en effectieve kiemdoder, maar zorg ervoor dat je je pyjama daarbij niet beschadigt.

Ontdek onze ochtendjas's

Ā 
59,90 
59,90 
49,90 
39,90 
49,90 
59,90 

JE PERSOONLIJKE SLAAPGEWOONTEN

Iedereen slaapt op een andere manier, wat betekent dat ieders pyjama wasroutine ook anders zal zijn. Als je liever je ondergoed draagt in bed, of als je een pyjama draagt met niets eronder, moet je je pyjama na elk gebruik wassen, omdat de stof dan dichter op de huid komt. Als je ondergoed onder je pyjama draagt, ben je waarschijnlijk veilig voor een nacht of twee.

Naast wat je draagt, moet je ook naar je slaapomgeving kijken om te bepalenhoe vaak je je pyjama moet wassen. Als je je omgeving zo inricht dat je beter slaapt, kan je pyjama langer meegaan.

Deskundigen raden aan om op een koele plek te slapen voor een optimale nachtrust, waardoor je pyjama ook minder zweet opneemt.

Ontdek onze Onesie Dames

49,90 
54,90 
54,90 
54,90 
54,90 
54,90 
54,90 

HOE VAAK MOET IK MIJN PYJAMA WASSEN?

Als je niet veel zweet tijdens het slapen en ondergoed draagt, kun je waarschijnlijk drie of vier nachten wachten. Anders moet je je pyjama na elk gebruik wassen, net als je dagelijkse kleding. Voor andere slaapkleding, zoals kamerjassen voor vrouwen, kun je waarschijnlijk een week of drie wachten tussen wasbeurten.

HetAmerican Cleaning Institute is iets milder met zijn suggesties en raadt aan om pyjama’s na drie of vier keer gebruiken te wassen. Het tijdschrift Good Housekeeping zegt dat Ć©Ć©n keer per week het maximum is.

Maar als je instinct je zegt dat het tijd is om ze te wassen, wees dan niet bang om je pyjama in de wasmand te gooien. Niemand wil slapen in kleren waar hij zich ziek in voelt, dus als je pyjama je helpt om je beter te voelen voor het slapen gaan, zul je ook beter slapen!

Houd bij het kiezen van een wasprogramma voor jou en de andere leden van je huishouden rekening met deze persoonlijke factoren:

  • De hoeveelheid zweet die je transpireert als je slaapt, meer zweet vereist vaker wassen.
  • Als je ’s avonds een douche neemt voordat je je pyjama aantrekt, blijft deze schoner.
  • Het materiaal waarvan je nachtkleding is gemaakt – wol bijvoorbeeld – is vochtbestendig en kan daarom iets langer worden gedragen voordat het tijd is om te wassen.

Lees bij het wassen van pyjama’s het etiket voor de beste werkwijze. Flanel moet binnenstebuiten worden gekeerd, terwijl zijde over het algemeen het beste met de hand kan worden gereinigd. Was je pyjama op de hoogste temperatuur die hij kan verdragen zonder te krimpen of uit te rekken. Wacht niet te lang tussen wasbeurten. Als je weet dat je een schone pyjama draagt, kun je zelfs beter slapen.

Ontdek onze pyjama's

Ā 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *